Puha! – bekæmpelse af skimmelsvamp

I dette blogindlæg på BAevaluering vil vi biotech-nørder fra DTU se på et interessant emne, der faktisk omhandler vores ypperste del af techstudiet, nemlig svamp og vira. Mere specifikt er temaet skimmelsvamp bekæmpelse, da flere og flere danskere desværre finder et sted i hjemmet, der er angrebet af skimmelsvampen.

Den er i sin natur måske lidt uskyldig, omend frastødende, at se på, men spiller en stor rolle for indeklimaet, da de små bakterier skaber usundhed iform af luftvejsinfektioner, træthed, hovedpine og måske endda åndedrætsbesvær for visse mennesker.

BAevaluering forklarer gerne, hvordan tingene hænger sammen, og skimmelsvamp-bekæmpelse er bestemt en vigtig ting i Danmark, da vi er rige og generelt passer på vores huse. De små hjem er derfor super tykke med betonmure og nye, tidssvarende vinduer, der holder varmen inde, men til gengæld også holder på fugten, der netop lader skimmelsvampen gro. Uden fugt kan skimlen simpelthen ikke leve.

Så det gælder om at lufte grundigt ud, men i de våde efterårsmåneder med megen regn kan det måske synes svært i betonhuse, hvorfor ekstra omhu er tilrådeligt.

Lej en affugter

Behandling af skimmelsvamp kan være både dyr og langvarigt, men de fleste skader kan heldigvis udbedres hurtigt ved at rykke ud i god tid. Der findes metoder til at trække fugten ud af væggen med en affugter – leje af en effektiv affugter er tilrådeligt, da de små affugtere med lille skuffe fra Harald Nyborg bare ikke rykker noget. Man kan også få en skadeservice-mand forbi, der måske renser væggen af med en ozongenerator eller noget af den effektive kemi, der findes på markedet til afrensning.

Skimmelsvamp findes heldigvis ikke i betonmure, men gasbeton er relativt nemt at afrense og trække fugt ud fra med en affugter. Træelementer i et hus er dog ikke så nemme, da de hurtigt kan blive gennemvædet af fugt eller solidt indtaget af en svamp. Smid derfor gerne ud eller udksift de elementer, der er tale om, f.eks. dele af et gulv, hvis der er tale om trægulve.

BAevaluerings unge mikrobe-eksperter elsker at skrive om skimmelsvamp, men nu skal dette blog-indlæg dog ikke blive alt for langt i spyttet. Hvis skaden først er sket, er det svært at reparere og udbedre selv. Hjælp gennem et skadeservicefirma til tingene er derfor tilrådeligt, og ofte vil jeres forsikringsselskab alligevel betale for tingene.

Hvis I selv prøve at gå i gang, kan det også tilrådes at leje en ozongenerator – dog under overvågning af en garvet skadeservicemedarbejder, da en generator, som står for længe, kan ødelægge stikkontakter, planter osv. i et hus. Bare så I er advaret på forhånd … God fornøjelse med projekterne!