Mange ulemper ved skimmelsvamp

Her på BAevaluering.dk har vi den vilde blogging “kørende”. Som BA-studerende med speciale i primært biotek og andre spændende mikrobe-emner omhandler det jo sjovt nok nørdting, i dette tilfælde et favoritemne, der er dukket op før, nemlig skimmelsvamp bekæmpelse.

Det kan være en særdeles alvorlig sag at have fået den ellers fascinerende skimmelsvamp i sit hus, men det kan også være svært med sikkerhed at finde ud af, om der er skimmelsvamp.

De symptomer, der viser sig, er vanskelige er give skimmelsvampen som endelig årsag, så bare fordi symptomerne er der, er det ikke sikkert, at svampen er.

Symptomerne er blandt andet trætte slimhinder, hovedpine, evig træthed og koncentrationsbesvær – altså tegn, der ligeså godt kan komme et andet sted fra, og derudover er det ikke altid, at man lige kæder disse symptomer sammen med et bestemt sted.

I værste fald kan skimmelsvamp udløse astma og allergi, så rent sundhedsmæssigt er det vigtigt at tage det alvorligt. Udover sundheden er der naturligvis også bygningen at tænke på – der er væsentligt mere vedligeholdelsesarbejde ved en bygning, der rammes af skimmelsvamp.

Gode steder for skimmelsvamp

De steder, hvor man typisk vil finde skimmelsvamp, hvis der er svamp i bygningen, er blandt andet på badeværelset. Da den primære årsag til skimmelsvamp er længerevarende fugt, giver det lidt sig selv. På badeværelset er der nemt fugtigt hele tiden, og svampen sætter sig i de bløde fuger. I fugemassen er der fungicider, som beskytter mod svampeangreb, men denne beskyttelse vil blive svækket med tiden, så det er derfor en god idé at holde badeværelset så tørt som muligt mellem brug, så svampen ikke har et ordentligt levemiljø.

Andre steder er kælder og loftrum. I kælderen er der konstant påvirkning af fugt fra jorden på den anden side af væggen, så her er det især vigtigt at få luftet grundigt ud hver dag. I loftrummet er der ofte dårlig ventilation – især hvis der står mange ting deroppe, vil luftcirkulationen være ringe, er risikoen for skimmelsvamp er større.

Kondens er også en stor synder, når det gælder skimmelsvampen. Kondens dannes især på indersiden af ruder, hvis der luftes ud for lidt, men også i hjørner i huset kan man finde kondens. Grunden til dette er, at isoleringen ikke når sammen, så der er steder, der ikke er isoleret. Især ældre huse har dette problem, der skal man altså være ekstra opmærksom.

En anden ting, man ikke lige først tænker på, når der nævnes skimmelsvamp, er brænde. Der kommer nemt skimmelsvamp med ind i huset, hvis man slæber fugtigt brænde ind.

Det er derfor en rigtig god idé at lade brændet tørre godt udenfor, inden man tager det ind, så undgår man at få svampepartiklerne rundt i huset, lyder det fra biotek nørderne her på DTU.

Det er i øvrigt muligt at få yderligere indblik i, hvordan skimmelsvamp bekæmpes ved at læse mere på skadeservicefirmaet SyRens hjemmeside Syrent.dk