Max om termografi og sundhed

Jeg, Max M. Edica, blogger allermest om sundhed og medica (medicin) inde på denne fremragende blog, som du måske allerede kender. I dag skal det handle om termografi som tema, et fagområde som mange ingeniører og fagfolk i byggeindustrien nok allerede kender til, men ikke er så kendt i den almene befolkning endnu.

Det er egentlig lidt synd, da termografi faktisk kan have indflydelse i vores hverdag på mange måder, uden man lige kender til det. Det er nemlig gennem dette faglige område, at vi alle kan undgå kuldebroer og dermed skimmelsvamp i bygningsmassen i beton-boligblokken. Vi undgår også, at der går brand i el-tavlen i kontorbygningen eller etageejendommen. Og at fabrikken, som producerer familiens fødevarer, bryder i brand eller leverer fordærvede madprodukter ud til leverandør eller slutforbruger.

Termografi mod skimmelsvamp

Termografi er nemlig videnskaben om at måle på temparaturer og temperaturforskelle, hvilket kan lade sig gøre gennem de såkaldte termiske kameraer. Med et termisk kamera er det eksempelvis muligt at følge temperaturen på en touch screen, så fagmanden kan afgøre, om der er kuldeophobninger på spil, som kan resultere i skimmelsvamp og dermed nedsat sundhed for beboeren eller medarbejderne i selve den bygning.

Så man kan sige, at de smarte måleinstrumenter og kameraer er absolut vigtige i den henseende, at de hjælper vores sundhed på vej i byggesektoren og samtidig holder øje ved at overvåge temperaturen ude i fødevarevirksomhederne, som producerer vores allesammens mad.Det er nok ikke noget, så mange mennesker tænker over, men sundheden ligger tit gemt i alle de små deltajer.

Test et termisk kamera fra Flir

Men nu skal denne blog jo ikke kun handle om den skjulte sundhed, der skabes ude i samfundet gennem disse tekniske opfindelser skabt af ingeniører og andre vilde teknik-nørder! Man kan med rette også spørge, hvad disse apparater er for en størrelse. En af de større producenter, som roses i termografi-kredse ofte, hedder Flir og kommer fra USA. Firmaet er børsnoteret og opkøbte for nogle år siden en lidt mindre konkurrent ved navn Extech. Flir har nogle nemt anvendelige termiske kameraer, som faktisk ikke er så dyre igen. Selv private kan nærmest være med i prisniveauet.

Tag f.eks. et kamera som Flir E4 eller Flir i5 der ikke koster mere end nogle få tusinde kroner efterhånden. I danske webshops behøver førstnævnte ergonomiske kamera faktisk ikke at koste meget mere end 7000-8000 kr. Du kan se kameraet Flir E4 her. Det vejer ikke mere end et digitalt kamera og har et ergonomi-greb, så ejeren ikke får for ondt i fingrene eller hånden, og har LCD-farveskærm.

Med et termisk kamera kan man nemt se temperaturfordelingen i en genstand eller given byggemasse med farver og grafer. Test det f.eks. hos en forhandler, hvis du ikke helt er med på, hvordan display og funktionalitet virker.